Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka w marynacie na różne okazje

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 sztuki
smalec 1 łyżka
masło 3 łyżki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczki
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Udka w marynacie na różne okazje

Udka umyć.
Do miseczki wsypć 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego i majeranek oraz wycisnięty ząbek czosnku,wszystkie składniki utrzeć ze sobą łyżką i tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso z każdej strony i odstawić na 3 godziny w temp pokojowej.Po tym czasie udka umyć z marynaty,natrzec masłem posypać papryką i ziołami prowansalskimi.

Na spód naczynia żaroodpornego położyć łyzkę smalcu ułożyć mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*c i podpiec około 10 minut.Po czym temperaturę zmniejszyć do 180*c i piec jeszcze 45 minut.Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką . Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak