Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morszczuk pieczony w folii

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z morszczuka 300 g
ryż brązowy 60 g
ogórek kiszony 4 szt
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 5 g

Porada

Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje:)

Przepis i sposób przygotowania na: Morszczuk pieczony w folii

Kroki postępowania

1
1. Filety obsypujemy z obydwu stron przyprawą Prymat do ryb. Następnie odstawiamy je do lodówki na około pół godziny, aby "przeszły" przyprawami.
Krok 1 - Morszczuk pieczony w folii foto
2
2. W międzyczasie wykładamy blaszkę folią aluminiową tak, aby po ułożeniu na niej ryb można było zawinąć ją tak, aby nie docierało do ryb powietrze.
Krok 2 - Morszczuk pieczony w folii foto
3
3. Po pół godziny przekładam filety do blaszki, obsypuję je jeszcze raz małą ilością przyprawy do ryb, a następnie zawijam folię.
Krok 3 - Morszczuk pieczony w folii foto
4
4. Wkładam blaszkę do rozgrzanego piekarnika na około 25-30 minut (ja zawsze piekę na termoobiegu przy 190 stopniach).
5. 10-15 minut przed włożeniem ryb do piekarnika wrzucam na wrzątek torebkę brązowego ryżu i (gotuje się około 40 minut na wolnym ogniu). (Na porcję przypada 1/3 torebki ryżu).
6. Przedostatnim krokiem jest pokrojenie ogórka:)
Krok 4 - Morszczuk pieczony w folii foto
5
7. Ostatnim ułożenie wszystkiego na talerzu:)

Życzę smacznego:)
Krok 5 - Morszczuk pieczony w folii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak