Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

czekolada deserowa 100 g
masło 150 g
kakao 1 łyżka
cappuccino orzechowe 1 łyżka
jajko 6 sztuk
mąka tortowa 13 łyżek czubatych
cukier 10 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
woda zimna 2 łyżki

Ciasto orzechowe

białko 3 sztuki
cukier drobny 1/2 szklanki
orzechy włoskie 100 g
miód 1 łyżka
mąka tortowa 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Masa cappucino

śmietana kremówka 1/2 litra
cukier puder 4 łyżki
cappuccino orzechowe 3 łyżki

Poncz

woda letnia 1/2 szklanki
rum 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 łyżka

Dodatkowo

dżem porzeczkowy
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino

Kroki postępowania

1
CIASTO CZEKOLADOWE: Deserową czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do niej masło i wymieszać. Jajka zmiksować z cukrem,zmniejszyć obroty miksera do minimum wsypywać powoli po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem kakao oraz cappuccino,na przemian dodawać masło z czekoladą.Dodać wodę.Całość zmiksować wylać do wyłożonej pergaminem blaszki. Piec około 35 minut w temp 175*c.Wystudzić całkiem zimne przekroić wzdłuż na połowę.
Krok 1 - Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino foto
2
CIASTO ORZECHOWE: Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania jak białka już będą puszyste wsypać cukier zmiksować do uzyskania lśniącej masy,dodać miód oraz zmielone orzech włoskie,mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać. Masę wyłożyć na taką samą blaszkę jak piekliśmy ciasto czekoladowe piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180*c.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino foto
3
MASA CAPPUCCINO: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno ze cukrem pudrem, pod koniec miksowania wsypać kawę i wymieszać.

PONCZ: Składniki ponczu połączyć ze sobą.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino foto
5
5.
PRZEŁOŻENIE: Czekoladowy blat nasączyć połową ponczu,posmarować cieniutko ulubionym dżemem wyłożyć połowę masy kawowej,przykryć ciastem orzechowym wyłożyć masę kawową przykryć ciastem czekoladowym, nasączyć,wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową i złotym krokantem.
Krok 4 - Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 06.11.2014 15:52
świetne ciasto
iziona 04.11.2014 14:54
Kochana :) kolejny raz powaliłaś mnie na kolana :)
Wacław 04.11.2014 10:20
uwielbiam wprost ciasta z orzechami :-)
caralajna 03.11.2014 19:34
rewelacja, lepiej wygląda niż z cukierni :)
Ali 03.11.2014 12:05
Ładnie wygląda :)
Kejti 03.11.2014 11:21
Chętnie się poczęstuję :-)
BernadettaP 03.11.2014 11:06
Porywam kawałek, bo musi być pyszne.
Mniam 03.11.2014 10:31
Bardzo lubię takie ciasta. Pyszności!
mysza75 03.11.2014 10:03
jakie fajne ciacho
monika141 03.11.2014 09:37
pyszne ciacho
Renataj 03.11.2014 09:27
Prezentuje się bardzo apetycznie:)
Magula 03.11.2014 09:05
mniam pyszności
VioletoweKucharzenie 03.11.2014 07:20
apetyczne ciacho!
bietka 03.11.2014 07:10
ciacho wygląda bardzo apetycznie :)
norweska20 02.11.2014 22:35
zapowiada się smacznie
Renata22 02.11.2014 22:24
jest bardzo ładne ;)
migotka28 02.11.2014 22:12
apetyczne ciacho
Katarzyna/kate1980 02.11.2014 21:39
świetnie wygląda
wwwiolka 02.11.2014 21:20
Bardzo fajny przepis.
jola91 02.11.2014 20:55
Pięknie się prezentuje :)
Iwusia 02.11.2014 20:48
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak