Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycel z indyka z sosem żurawinowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

sznycle z indyka 2 sz
mąka pszenna 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
jajko 2 szt
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
woda 0,25 szklanki

sos

żurawina 25 dag
jabłko 1 szt małe
wino czerwone wytrawne 0,75 szklanki
cukier do smaku

Porada

Do sosu możemy użyć żurawiny świeżej, mrożonej lub suszonej /wcześniej ją zalewamy wodą/.

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycel z indyka z sosem żurawinowym

Sznycle delikatnie rozbijamy przez folię. Następnie panierujemy w mące wymieszanej z solą i pieprzem, potem zanurzamy w jajku i na koniec w bułce tartej wymieszanej z mieloną papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim sznycle. Gdy się zrumienią podlewamy wodą i powoli prużymy. Przygotowujemy sos: jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy wino, dodajemy owoce i gotujemy do czasu aż żurawina rozpadnie się a wino odparuje o połowę. Doprawiamy do smaku cukrem. Sos możemy zmiksować lub podać z kawałkami owoców. Sznycle podajemy z sosem i np. z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak