Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową

5.0
(57)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 3 szklanki
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
cukier puder 4 lekko czubate łyżki
żółtko jajek 5 sztuk

Masa budyniowa

białko 5 sztuk
cukier puder 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 32 g
budyń waniliowy bez cukru 2 opakowania
olej 120 ml

Dodatkowo

śliwki ok. 70 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową

Kroki postępowania

1
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Z każdej części ciasta uformować wałek, włożyć do woreczków foliowych i odłożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
Krok 1 - Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową foto
2
Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć w natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (użyłam kwadratowej tortownicy o boku ok. 25 cm). Ciasto piec 180 stopniach przez ok. 20 minut (aż zacznie się lekko rumienić). Ciasto przestudzić.
Krok 2 - Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową foto
3
Masa: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do nich cukier, cukier waniliowy i cukier puder. Cały czas ubijać. Następnie wsypać proszek budyniowy, nie przerywając ubijania. Na koniec powoli dolewać olej. Ubijać, aż wszystko się połączy. Masę przełożyć na podpieczony, przestudzony spód, wyrównać powierzchnię.
Krok 3 - Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową foto
4
Śliwki umyć, dokładnie odsączyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na budyniowej masie wypukłą stroną do dołu, lekko je nią wcisnąć.
Krok 4 - Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową foto
5
Resztę ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozsypać na śliwkach.
Krok 5 - Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową foto
6
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut (aż się z wierzchu ładnie zrumieni).
Krok 6 - Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika 24.09.2023 07:48
Bardzo dobre
viki103 25.07.2016 08:11
Właśnie je robię :D Mam jeszcze pytanie odnośnie przepisu, a właściwie pieczenia ciasta, czy pieczemy w piekarniku z nagrzanym samym dołem, czy dół+góra, a może termoobieg? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Franciszek 02.06.2016 00:23
pyszne do kawy
Alex_M 30.11.2014 10:03
ale pyszne ciacho :)
Klausia 17.11.2014 22:30
dobre ciacho :)
romanrafal
romanrafal 16.11.2014 12:34
bardzo apetyczne ciasto
ppaulina 04.11.2014 20:47
wygląda pysznie
Janina 03.11.2014 16:15
Pyszności;)
Adamorek 03.11.2014 12:43
idealnie moje smaki
bietka 03.11.2014 10:43
bardzo lubię takie ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak