Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa porowa z serkiem topionym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bulion warzywny 1 l
por 3 sztuki
cebula biała 1 sztuka
olej 4 łyżki
serek topiony 2 opakowania
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana gęsta 1/2 szklanki
szynka 200 g

Porada

Można bezpośrednio przed podaniem wlaną już zupkę do talerzy posypać startym serem :)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa porowa z serkiem topionym

Jest to duńska zupa z pora i serków topionych.
Gotujemy bulion - musi być gorący. W garnku rozgrzewamy olej. Pory i cebulkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w plastry. Podsmażamy je na rozgrzanym wcześniej oleju. Po kilku minutach zalewamy je gorącym bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 20-30 min. Następnie dodajemy serki topione i mieszamy. Gdy serek będzie całkowicie roztopiony wlewamy do zupki śmietanę. Szynkę kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze jakieś 5 minut i gotowe :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak