Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kurkami i kapustą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kg
gorąca woda 1 szkl
olej 3 łyżki
sól do smaku

Nadzienie

kapusta kiszona 0,5 kg
kurki 0,5 kg
cebula 2 szt
olej 1/3 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kurkami i kapustą

Kroki postępowania

1
Kurki dokładnie czyścimy i wrzucamy na wrzątek, zagotowujemy kilka minut. Odcedzamy i po wystudzeniu mielimy na grubym sitku w maszynce, lub drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy kurki. Solimy i pieprzymy. Smażymy do odparowania wody. Kapustę gotujemy na prawie miękko, odcedzamy i siekamy. Dodajemy podsmażone kurki, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Krok 1 - Pierogi z kurkami i kapustą  foto
2
Mąkę z tłuszczem i solą zalewamy gorącą wodą, zagniatamy ciasto, w razie potrzeb dodając wody lub mąki.
Krok 2 - Pierogi z kurkami i kapustą  foto
3
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła i nadziewamy je farszem. Zaklejamy brzegi formując pierogi.
Krok 3 - Pierogi z kurkami i kapustą  foto
4
Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Gotujemy 4/5 minut od wypłynięcia.
Krok 4 - Pierogi z kurkami i kapustą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 28.10.2014 20:42
Przepyszne i bardzo oryginalne pierożki :)
inka2012 28.10.2014 16:38
aż chce się jeść!
Motorek 28.10.2014 14:46
bardzo dobre
adelajda 28.10.2014 13:57
smaczne pierogi
Sroczka 28.10.2014 11:12
Te pierogi musiały być pyszne.
Kejti 28.10.2014 11:05
Mniam,wyglądają rewelacyjnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak