Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cukiniowo-paprykowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 2 szt
papryka czerwona 1 szt
cebula czerwona 1 szt
serek topiony 10 dag
bulion drobiowy 3 szklanki
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cukiniowo-paprykowa

Kroki postępowania

1
W rondelku rozgrzewamy masło /lub olej/. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Następnie dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę cukinię - jeśli cukinia ma miękką skórkę nie musimy jej obierać.
Krok 1 - Zupa cukiniowo-paprykowa foto
2
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i nasiona, kroimy i dodajemy do cukinii. Wszystko podsmażamy ok. 4-5 min., często mieszając.
Krok 2 - Zupa cukiniowo-paprykowa foto
3
Do warzyw dodajemy 2 szklani bulionu i gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną.
Krok 3 - Zupa cukiniowo-paprykowa foto
4
Do szklanki bulionu dodajemy serek topiony /śmietankowy lub paprykowy/ i miksujemy. Zupę miksujemy, dodajemy bulion z serkiem topionym, ponownie miksujemy i doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Zupa cukiniowo-paprykowa foto
5
Dla wzmocnienia smaku do zupy możemy dodać kawałek ostrej papryczki a przed podaniem posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Krok 5 - Zupa cukiniowo-paprykowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.12.2014 10:41
lubię taką zupkę
pestka 29.10.2014 09:13
ciekawa propozycja
olkaaa 29.10.2014 07:43
bardzo fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak