Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy rosół

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 szt mały
marchewka 4 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
natka pietruszki 4 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
Kostki rosołowe Kucharek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy rosół

Kroki postępowania

1
1. Kurczaka dzielimy na części i gotujemy na małym ogniu w dużym garnku zalanym do 3/4 wodą. Odlewamy wodę kilka razy i nalewamy nową, aby pozbyć się "nieczystości". Czynność ta trwa około godziny. Jak już po kolejnej wymianie wody nie będą pojawiały nam się bródki wrzucamy do garnka pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera. I tak gotujemy rosół na bardzo mały ogniu przez około 1,5 - 2 godziny. Mniej więcej po pół godziny dodaję kostkę rosołową i natkę pietruszki. Sól dosypuję dopiero pod koniec gotowania żeby rosół nie zrobił się mętny.
Krok 1 - Domowy rosół  foto
2
2. W międzyczasie gotujemy makaron:)
Krok 2 - Domowy rosół  foto
3
3. Życzę smacznego:)
Krok 3 - Domowy rosół  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Nowicjuszka 26.11.2014 12:17
Nie ma jak domowy rosołek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak