Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 1 kg
fasolka szparagowa 1/2 kg
ogórek zielony 1 szt
śmietana 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Kucharek przyprawa do potraw
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami

Kroki postępowania

1
Z fasolki odcinamy końcówki, płuczemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Gotujemy aż fasolka będzie miękka.
Ugotowaną fasolkę odcedzamy i przekładamy na patelnię.
Krok 1 - Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami foto
2
Polewamy 2 łyżkami oleju i posypujemy odrobiną Kucharka. Smażymy, aż będzie zrumieniona, od czasu do czasu mieszamy. Na końcu posypujemy bułką tartą i jeszcze chwilkę smażymy.
Krok 2 - Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami foto
3
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do miski, dodajemy sól, pieprz i śmietanę. dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami foto
4
Ziemniaki skrobiemy ze skórki, myjemy i kroimy w ćwiartki. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C na ok. 40 minut.
Krok 4 - Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami foto
5
Upieczone ziemniaczki wykładamy na talerz, dodajemy usmażoną zrumienioną fasolkę szparagową, oraz łyżkę mizerii i delektujemy się pysznym lekkim obiadem.
Krok 5 - Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak