Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki dodatkowe

jabłka
cynamon Prymat
cukier

rozczyn

cukier 3 łyżki
drożdże 0,5 kostki
mąka 1 szklanka
mleko ciepłe 250 ml

ciasto

margaryna 0,5 kostki
jajko 3 sztuki
cukier waniliowy 1 porcja
olej 3 łyżki
cukier 1/3 szklanki
sól do smaku
mąka 0,5 kg
mleko ciepłe 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jabłkami

Przygotować rozczyn. Wymieszać składniki rozczynu (mleko musi być ugotowane, letnie) i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn urośnie dodać do niego składniki ciasta (margaryna musi być roztopiona i wystudzona, mleko musi być ugotowane, wystudzone). Zostawić do urośnięcia przynajmniej 1 godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je podsypując mąką. Ciasto rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wyjdą dwie blaszki ciasta).

Na ciasto rozłożyć jabłka jedno przy drugim pokrojone w plastry.

Posypać na to cynamon i cukier.

Piec w temperaturze 170 stopni około 20-30 minut, aż ciasto będzie zarumienione.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 10.11.2014 07:43
bardzo apetyczne
kasia.s 09.11.2014 18:22
Pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak