Do sporej miski wrzucamy kaszę gryczaną i mięso mielone. Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy masło. Grzyby kroimy w drobną kostkę . Na patelnię wrzucamy cebulę i grzyby, wszystko smażymy kilka minut aż cebula się zeszkli a grzyby puszczą i odparują wodę – przerzucamy do farszu. Farsz doprawiamy. Kapustę nacinamy nożem przy głąbie (tak aby liście mogły spokojnie się odrywać) i wkładamy do garnka z wodą, wszystko gotujemy i pojedynczo, delikatnie odrywamy i wyjmujemy liście, przekładając je od razu do zimnej wody Następnie zawijamy farsz w liście kapusty (jeśli mają one bardzo twardą łodygę, można ją lekko odkroić), składamy boki i zwijamy.Wszystko zalewamy wodą z moczenia grzybów oraz bulionem ,przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 1-1,5 godziny (aż kapusta będzie miękka).
Suszone grzyby myję , po czym wkładam do miseczki i zalewam zimną wodą. Odstawiam na kilka godzin . Następnie grzyby gotuję w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dodaję ziele angielskie,lisc laurowy i lubczyk,doprawiam sola i pieprzem.Gotuję razem dotąd, aż grzyby będą miękkie, nast. osączam,kilka zostawiam, (wywaru nie wylewam) . Mąkę rumienię na ciemnozłoty kolor, dodaję masło i robię zasmażkę,razem z grzybami wszystko blenduje i dodaje do wywaru z grzybów. Doprawiam do smaku , calosc mieszam, przykrywam przykrywką tak by całość mogła się dusić około 10 min
.Smacznego