Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rybka zapiekana a'la grecka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z morszczuka 4 szt
marchew 2 szt
seler 1/2 szt
pietruszka 1 szt
por 1 szt
ciasto francuskie 1 płat
żółtko jajek 1 szt
masło klarowane do smażenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
natka pietruszki
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rybka zapiekana a'la grecka

Filety oprószyć z jednej strony solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki. Smażyć na rozgrzanym maśle na przyprawionej stronie. Druga stronę rybki doprawić analogicznie na patelni. Przesmażyć na złoto. Ostudzić.
Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać niewielka ilością wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć. Ułożyć na nim warstwę warzyw formując je w kształcie ryby. Na warzywach układamy filety utrzymując kształt ryby. Na rybę nakładamy druga warstwę warzyw. Rybę zawijamy w ciasto francuskie. Formujemy kształt ryby. Bardzo delikatnie przewracamy rybę łączeniem do dołu. Płetwę ogonową formujemy widelcem. Rybę smarujemy żółtkiem. Robimy oko z ziela angielskiego. Pieczemy w 215 stopniach C przez 20 minut. Dorabiamy płetwę brzuszna z listka laurowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak