Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna kapusta z grochem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
fasola 30 dag
grzyby suszone 1 garść
cebula 2 szt
olej lniany 5 łyżek
śliwki suszone 6 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 5 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna kapusta z grochem

Kroki postępowania

1
Groch lub fasolę zalewamy na noc ciepłą wodą, a rano gotujemy na miękko. Grzyby płuczemy i namaczamy na kilka godzin. Kiszoną kapustę odciskamy z soku i drobno siekamy.
Krok 1 - Wigilijna kapusta z grochem  foto
2
Pokrojoną kapustę zalewamy w garnku wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy. Następnie dodajemy do niej odsączone grzyby i suszone śliwki. Solimy i pieprzymy do smaku.
Krok 2 - Wigilijna kapusta z grochem  foto
3
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy ma ok 5 łyżkach oleju lnianego. Dodajemy do kapusty i gotujemy ok 40 min. Po tym czasie, gdy kapusta będzie miękka, dodajemy fasolę i gotujemy jeszcze jakiś czas, aż smaki się połączą.
Krok 3 - Wigilijna kapusta z grochem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 05.11.2014 19:40
Raczej kapusta z fasolą, bo grochu tutaj chyba nie ma :D ? My robimy podobną, ale ze słodkiej kapusty i bez śliwek. Za to obowiązkowo z dużą ilością grzybków i białą fasolą.
Hrabina w kuchni 05.11.2014 15:47
Smaczna kapustka
Konczi 05.11.2014 12:49
ale zapachniało tu świętami, przepyszni
Adam/ZUB3R 05.11.2014 12:39
dobra nie tylko na wigilię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak