Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w porach i cieście francuskim

5.0
(52)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś 450 g
masło klarowane 2 łyzki
por 1 szt
pietruszka 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
natka pietruszki
cytryna 1/4 szt
ciasto francuskie 1 płat
żółtko jajek 1 szt
papryka w płatkach

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w porach i cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach.
Krok 1 - Łosoś w porach i cieście francuskim foto
2
Por nacinamy na krzyż ale nie do końca, dokładnie płuczemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z pietruszką aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i przestudzamy.
Krok 2 - Łosoś w porach i cieście francuskim foto
3
Na tej samej patelni smażymy rybę doprawioną z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz grubo suszona natką pietruszki.
Krok 3 - Łosoś w porach i cieście francuskim foto
4
Rybę przesmażamy chwilkę na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Nie powinna być usmażona „na gotowo”.
Krok 4 - Łosoś w porach i cieście francuskim foto
5
Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Na jednej połowie wykładamy przesmażony por z pietruszka. Na nim układamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny i przykrywamy pozostałą częścią pora. Tak przygotowana rybę przykrywamy druga połowa ciasta francuskiego. Brzegi ciasta zlepiamy dociskając widelcem i tworząc wzór na rantach. Ciasto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy płatkami papryki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 15 minut do zarumieniania ciasta.
Krok 5 - Łosoś w porach i cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 09.02.2015 18:13
super masz przepisy
caralajna 12.11.2014 12:58
fantastycznie się prezentuje
magduś83 10.11.2014 12:53
ale pięknie wygląda
Anna133 06.11.2014 14:03
wygląda bardzo wystawnie
wyattearp 06.11.2014 11:40
super przepis
Mniam 06.11.2014 11:36
Danie rewelacyjne! Robiłam kiedyś coś podobnego i było przepyszne. Wszystko tu smacznie współgra i można zaskoczyć gości :)
IwonaDD 06.11.2014 08:53
wspaniałe danie
VioletoweKucharzenie 06.11.2014 08:02
obłędne smaki:-)
Krzysztof15 06.11.2014 06:36
palce lizac
Monika-twin 05.11.2014 22:57
Extra danie.
norweska20 05.11.2014 22:37
coś pysznego :)
mzap88 05.11.2014 22:27
o mamusiuuuuuuuu
V_kuchareczka 05.11.2014 22:08
to musi być pyszne
IKrakowianka 05.11.2014 21:21
wygląda rewelacyjnie!
Marta Ryżek-Kalkowska 05.11.2014 21:16
Robiłam kiedyś takie danie ,ale w większym kawałku :)
gosia561 05.11.2014 20:43
świetne pierożki
Noruas 05.11.2014 20:42
wspaniale danie!
Futka 05.11.2014 20:23
Przepyszna propozycja! Dla mnie wymarzone danie :)
Lucan 05.11.2014 20:23
ostatnio robiłem wersję ze szpinakiem, ciekawy jestem smaku porów w tym zestawieniu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak