Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukselka kiszona w kwasie ogórkowym z czosnkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brukselka 1 kg
kwas z ogórków 2-3 szkl.
czosnek do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Porada

Można ukisić całe brukselki, trwa to nieco dłużej - kwas nie ma dostępu do wnętrza, więc proces maceracji jest spowolniony. *Brukselki można ugotować na miękko lub tylko dobrze zblanszować, w zależności jaką jędrność preferujemy. *Podawać do obiadu.

Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka kiszona w kwasie ogórkowym z czosnkiem

Kroki postępowania

1
Brukselki obrać z zewnętrznych listków, umyć i przełożyć do garnka z lekko osolonym wrzątkiem - gotować 5-10 minut w zależności od wielkości główek.
Po ugotowaniu powinny być jeszcze lekko chrupiące.
Krok 1 - Brukselka kiszona w kwasie ogórkowym z czosnkiem foto
2
Odcedzić i dokładnie odsączyć z wywaru!
Krok 2 - Brukselka kiszona w kwasie ogórkowym z czosnkiem foto
3
Gorące brukselki jak najszybciej pokroić na połówki i wypełnić nimi półlitrowe słoiki - dołożyć ząbki czosnku pokrojone w paseczki lub plasterki.
Krok 3 - Brukselka kiszona w kwasie ogórkowym z czosnkiem foto
4
Zalać kwasem z kiszonych ogórków i ew. dodać do każdego słoika odrobinę soli, jeśli kiszone ogórki z tego kwasu były mało słone.
Krok 4 - Brukselka kiszona w kwasie ogórkowym z czosnkiem foto
5
Słoiki zakręcić i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, a następnie wstawić do lodówki, aby się schłodziły.
Można od razu po ostygnięciu wstawić do lodówki, ale proces kiszenia będzie trwał nawet tydzień.
Krok 5 - Brukselka kiszona w kwasie ogórkowym z czosnkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiczekz 07.11.2014 14:00
ciekawa jestem jak smakuje
Habibi 07.11.2014 10:46
Dziewczyny! Jeśli lubicie kiszone warzywa, to próbujcie! Wg siebie trzeba dobrać twardość brukselek po obgotowaniu i słoność zalewy z ogórków, poza tym można też dodać do kiszenia świeży koperek, kawałek ostrej papryczki czy seler naciowy dla aromatu. Ja do każdego słoiczka dodaję coś innego, ale przepis przedstawiłam w podstawowej wersji :)
gosia56 07.11.2014 10:21
jeszcze takiej nie jadłam na pewno pyszna;)
VioletoweKucharzenie 07.11.2014 09:06
ciekawe jak smakuje?:-)
bhb8 07.11.2014 08:52
ciekawa jestem smaku :)
Habibi 07.11.2014 08:00
Polecam próbę na mniejszej ilości np. z 1/2kg brukselki. Akurat jesienią i zimą powoli wyjadamy domowe ogóraski kiszone, a zalewa pozostaje - ja często ją wypijam, ale tym razem musiałam się bardzo pilnować ;) Kiedy zjadamy ogórki do obiadu albo ucieramy do zupy ogórkowej i nie dolewamy zalewy, to akurat wtedy możemy zakisić brukselkę :)
engie23 07.11.2014 07:59
musi być smaczna
marenka 07.11.2014 07:37
Ciekawy przepis...chętnie bym spróbowała
Czyki 07.11.2014 07:32
Muszę spróbować, bo wygląda smacznie :)
olkaaa 07.11.2014 07:22
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak