Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pianka czekoladowa z bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
czekolada gorzka 100 gram
śmietana 30% 200 ml
granat 2 garści
cukier 5-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pianka czekoladowa z bitą śmietaną

1.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru.
3.Żółtka z 1 łyżką cukru utrzeć na gładką masę.
4. Śmietanę z 2 łyżkami cukru ubić na sztywno.
5. Przestudzoną czekoladę wymieszać z żółtkami. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Dodajemy ubitą śmietanę (zostawiamy parę łyżek na udekorowanie) i delikatnie mieszamy.
6. Powstałą masę przekładamy do miseczek i wkładamy na parę godzin do lodówki do zastygnięcia.
7. Po paru godzinach pianka jest gotowa. Dekorujemy ją bitą śmietaną i posypujemy "cząstkami" granatu. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak