Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe knedle ze śliwką

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 400 gram
puree z dyni 400 gram
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 3 łyżki
twaróg zmielony 100 gram
śliwki węgierki 20 sztuk
miód prawdziwy 1 łyżka
cukier 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/4 łyżeczki
sól
masło roztopione 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe knedle ze śliwką

Kroki postępowania

1
Ziemniaki, dynię i twaróg dobrze rozgnieść lub przepuścić przez maszynkę. Dodać pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieść.
Krok 1 - Dyniowe knedle ze śliwką                   foto
2
Śliwki umyć wyjąć pestki a w ich miejsce włożyć miód.
Krok 2 - Dyniowe knedle ze śliwką                   foto
3
Z ciasta zrobić wałek i podzielić na 20 części. Z każdej zrobić placek położyć śliwkę i uformować kulę. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia.
Krok 3 - Dyniowe knedle ze śliwką                   foto
4
Po ugotowaniu polać stopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Krok 4 - Dyniowe knedle ze śliwką                   foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 22.11.2014 00:07
Jesienią często robię kluseczki z dynią - niedawno robiłam podobne knedelki, ale znacznie więcej mąki mi ciasto pochłonęło :) za to były cudnie żółciutkie :)
misia53 20.11.2014 00:19
bardzo pomysłowo, naprawdę ciekawie
Gracer 18.11.2014 22:10
super przepis
Lucan 18.11.2014 18:12
ciakawy pomysł, muszę spróbować!
Ola1984 18.11.2014 16:40
Przepyszne danie :) Uwielbiam kluski z dodatkiem dyni.
molanka 18.11.2014 14:32
bardzo ciekawy pomysł
IwonaDD 18.11.2014 14:03
wspaniałe knedle
Krystyna32 18.11.2014 13:01
pyszności
marenka 18.11.2014 12:59
Ciekawy pomysł;)
Skotka 18.11.2014 12:00
Witam, też używam Hokkaido. Ciasto robię z zimnymi ziemniakami i zimną dynią i jest takie jak widać. Po ugotowaniu knedle są pulchne.
BernadettaP 18.11.2014 11:05
Uwielbiam potrawy barwione dynią :) Tylko się zastanawiam z jakiej dyni dajesz puree, że tak mało mąki dodajesz ? Ja używam hokkaido i muszę dać więcej, bo inaczej ciasto się rozwala, a Twoje wygląda na bardzo mocno zbite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak