Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki ziemniaczano-kalafiorowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1 kg
kalafior 1/2
cebula biała
mąka pszenna 3 łyżki
jajko 2
natka pietruszki
szczypiorek
koperek
sól i pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
olej 1 szklanka

sos pomidorowy

przecier pomidorowy 4 łyżki
bulion 2 szklanki
masło 2 łyżki
śmietana 1 szklanka
mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ziemniaczano-kalafiorowe

Sos- w rondlu rozpuść masło,dodaj przecier,smaż 2 min.Wlej bulion dopraw i gotuj 3 min.Śmiętanę 22 %wymieszaj z mąką.Sos zdejmij z ognia i dodaj śmietanę,wymieszaj i ponownie wstaw na ogień.Gotuj 1 min.
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na półmiękko.Wystudź i pokrój na niezbyt małe kawałki.Cebule zeszklij na oleju.Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem,dodaj jajka i ,zioła ,kalafior,,mąkę i dopraw.Wymieszaj na jednolitą masę.Formuj małe kotleciki,panieruj w rartej bułce i smaż na oleju.Podawaj z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak