Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb żytni na zakwasie z cieciorką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia pełnoziarnista 400 g
mąka żytnia 400 g (typ 500)
woda 5 szklanek
zakwas żytni 2-3 łyżki
ciecierzyca 1 szklanka ugotowanej, odcedzonej
melasa 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
kolendra 2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa do formy

Przepis i sposób przygotowania na: chleb żytni na zakwasie z cieciorką

Kroki postępowania

1
Mąkę żytnią razową (całe 400g) wsypać do dużego szklanego naczynia, dodać 3 szklanki wody i aktywny zakwas żytni. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Rano będzie widać pęcherzyki powietrza.
Krok 1 - chleb żytni na zakwasie z cieciorką foto
2
Do miski z zakwasem wlać 2 szklanki wody i wymieszać. Wsypać sól, zmielone w elektrycznym młynku przyprawy: kolendra i rozmaryn) oraz dodać melasę. Wymieszać.
Krok 2 - chleb żytni na zakwasie z cieciorką foto
3
Następnie dodać cieciorkę i wymieszać.
Krok 3 - chleb żytni na zakwasie z cieciorką foto
4
Stopniowo dodawać mąkę żytnią typ 500 mieszając, do uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji gliny.
Krok 4 - chleb żytni na zakwasie z cieciorką foto
5
Tak przygotowane ciasto odstawić na 30 do 60 minut.
Krok 5 - chleb żytni na zakwasie z cieciorką foto
6
Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą lub olejem formy keksowej o wymiarach 29/11 cm, powierzchnie wygładzić i posmarować tłuszczem roślinnym. Naciąć wzdłuż nożem.
Krok 6 - chleb żytni na zakwasie z cieciorką foto
7
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia, u mnie trwa to zwykle godzinę.
Podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
Chleb wyjąć z formy i studzić na metalowych raszkach.
Smacznego.
Krok 7 - chleb żytni na zakwasie z cieciorką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 20.11.2014 19:44
Świetny pomysł.
Alex_M 20.11.2014 18:33
przecudny :)
fotoviderek 19.11.2014 21:09
Chlebek pierwsza klasa :)
2milutka 19.11.2014 19:59
Wspaniały chlebuś!
Bernadeta1 19.11.2014 17:50
Ale ten Twój chlebuś pysznie wygląda
Ewelina1991 19.11.2014 17:20
smaczny chlebek ;)
Katarzyna59 19.11.2014 17:18
pyszny chlebuś
Renata9 19.11.2014 17:09
bardzo smaczny, domowy chlebuś
Grazyna0211 19.11.2014 17:03
pyszny chlebek
mirosława4 19.11.2014 15:50
smaczny jest taki domowy chleb
agnieszka214 19.11.2014 15:48
apetycznie wyglada chlebek
Sroczka 19.11.2014 15:28
Przepysznie ten chlebek wygląda.
Krewa007 19.11.2014 15:07
pyszny taki chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak