Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż curry na rosole wołowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rosół wołowy 1/2 litra
ryż 1szkl. parboiled
Przyprawa curry orientalna Prymat
sos sojowy jasny
olej sezamowy

Porada

Do rosołu można dodać troszkę mielonego suszonego imbiru lub kawałeczek świeżego utartego na drobnej tarce. *Ryż podawać do dań kuchni orientalnej, arabskiej, hinduskiej.

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż curry na rosole wołowym

Kroki postępowania

1
Rosół wołowy odparować, aby był jak najbardziej esencjonalny. Dodać nieco curry do smaku i aromatu. Doprowadzić niemal do wrzenia i doprawić odrobiną oleju sezamowego.
Krok 1 - Ryż curry na rosole wołowym foto
2
Do gorącego rosołu wsypać ryż parboiled i szybko zamieszać.
Krok 2 - Ryż curry na rosole wołowym foto
3
W połowie gotowania, kiedy ryż wchłonie już sporo rosołu, dolać troszkę jasnego sosu sojowego do smaku - nakryć garnek i zmniejszyć płomień do minimum.
Krok 3 - Ryż curry na rosole wołowym foto
4
Ogrzewać, aż ryż wchłonie cały rosół i zacznie lekko skwierczeć przy dnie.
Krok 4 - Ryż curry na rosole wołowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kluska_87 22.11.2014 17:26
uwielbiam ryż
jolanta53 22.11.2014 15:50
lubię ryż z dodatkiem curry do kurczaka
olkaaa 22.11.2014 09:45
fajny pomysł
Futka 22.11.2014 08:53
Świetna i przepyszna propozycja :)
Noruas 22.11.2014 01:30
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak