Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z makiem, orzechami i jabłkiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

drożdże świeże 50 g
mleko 350 ml
cukier puder 1/2 szkl
żółtko jajek 3 szt
mąka tortowa 650 g/ok może więcej ok 700g
wanilia 1/2 szt ziarenka
olej 1/3 szkl

NADZIENIE

mak 100 g
mleko 150 ml
miód 1 łyżka duża
przyprawy 1/2 łyżeczki użyłam mieszanki
jabłka 3 szt
orzechy włoskie 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z makiem, orzechami i jabłkiem

Kroki postępowania

1
Z drożdży, mleka letniego, łyżki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn, zostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy żółtka i ubijamy mikserem, by się ładnie połączyło i napowietrzyło, dodajemy resztę składników, na koniec stopniowo mąkę, gdy mikser już nie będzie dał rady wyrabiać, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto na niezbyt twarde, ta ilość mąki powinna wystarczyć przy średnich żółtkach.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżówki z makiem, orzechami i jabłkiem  foto
2
Do garnka wlewamy mleko, dajemy miód i wsypujemy mak, podgrzewamy ok 15-20 min na minimalnym ogniu, aż całość wsiąknie w mak, dodajemy przyprawy ja użyłam mieszanki z skórką cytrynową, kardamonem, cynamonem gożdzikami i miętą, jeśli jej nie mamy możemy dodać to co jest pod ręką.
Krok 2 - Drożdżówki z makiem, orzechami i jabłkiem  foto
3
Do maku dodajemy orzechy i mielimy w maszynce lub blendujemy, następnie dodajemy starte jabłka, już tylko mieszamy.
Krok 3 - Drożdżówki z makiem, orzechami i jabłkiem  foto
4
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na 2 prostokąty, albo jeden jeśli nam wielkość stolnicy pozwala, smarujemy nadzieniem nie za grubo tak by starczyło na całe ciasto, zwijamy jak roladę, łączenie dobrze palcami zlepiamy.
Krok 4 - Drożdżówki z makiem, orzechami i jabłkiem  foto
5
Roladę kroimy na kromki ok 4-5 cm
Krok 5 - Drożdżówki z makiem, orzechami i jabłkiem  foto
6
Każdą kromkę naginamy na środku nożem prawie do przecięcia.
Krok 6 - Drożdżówki z makiem, orzechami i jabłkiem  foto
7
Gotowe przekładamy na blaszkę i zostawiamy do wyrośnięcia, na koniec smarujemy żółtkiem i pieczemy po ok 25min w tem 180st do zrumienienia.
Krok 7 - Drożdżówki z makiem, orzechami i jabłkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 23.11.2014 11:49
wyglądają jak z najlepszej cukierni!
jola91 22.11.2014 19:27
Piękniutkie drożdżóweczki
VioletoweKucharzenie 22.11.2014 18:40
moje ulubione bo z makiem!
halina17 22.11.2014 17:09
Smaczne drożdżówki.
matesko 22.11.2014 16:48
apetycznie wyglądają
erym 22.11.2014 16:40
to musi smakowac!
pestka 22.11.2014 16:05
pysznie wyglądają
Mniam 22.11.2014 15:59
Pysznie wyglądają. Z chęcią bym porwała ze dwie drożdżówki :)
agnieszka214 22.11.2014 15:56
alez przepysznie wyszły drozdzóweczki
mirosława4 22.11.2014 14:35
moje ulubione
molanka 22.11.2014 14:06
bardzo apetyczne
Ola1young 22.11.2014 14:05
muszą być pyszne :)
norweska20 22.11.2014 13:44
smakowity wypiek...
2milutka 22.11.2014 13:40
porywam jedną i uciekam dalej:)
IwonaDD 22.11.2014 13:36
pyszne i kuszące
Anna133 22.11.2014 13:11
proste wilgotne domowe drożdżówki idealne do pracy, piknik, moje dziecko zabrało dziś na biwak, wyszło ok 20szt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak