Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka pieczone z porem i selerem naciowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,5 kg
Musztarda sarepska Prymat 3-4 łyżki
olej rzepakowy kilka łyżek
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
ziele angielskie 5 szt.
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Zioła prowansalskie suszone Prymat
przyprawa uniwersalna
por (biała część) duży kawałek
seler naciowy 3-4 łodygi

Porada

Podawać z ziemniakami, kaszą, frytkami lub ulubionym pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka pieczone z porem i selerem naciowym

Kroki postępowania

1
Żeberko umyć, osączyć i pokroić w mniejsze kawałki - ja kroję między każdą kostką.
Krok 1 - Żeberka pieczone z porem i selerem naciowym foto
2
Mięso włożyć do dużego pojemnika, dodać olej, musztardę i przyprawy.
Krok 2 - Żeberka pieczone z porem i selerem naciowym foto
3
Wymieszać bardzo dokładnie, zamknąć szczelnie pojemnik i wstawić do lodówki na 24-36 godzin.
Krok 3 - Żeberka pieczone z porem i selerem naciowym foto
4
Zamarynowane żeberka układać na suchej rozgrzanej patelni i smażyć na sporym płomieniu, aż zrumienią się od spodu.
Krok 4 - Żeberka pieczone z porem i selerem naciowym foto
5
Odwrócić na drugą stronę i również zrumienić, stale pilnując, by się nie przypaliły.
Krok 5 - Żeberka pieczone z porem i selerem naciowym foto
6
Gotowe mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
Piekarnik nagrzać do 210-230*C
Krok 6 - Żeberka pieczone z porem i selerem naciowym foto
7
Włożyć do gorącego piekarnika na 30 minut. Następnie dodać pokrojone w krążki łodygi selera naciowego i paseczki pora - podlać wodą i dusić ok. 30-40 minut.
Krok 7 - Żeberka pieczone z porem i selerem naciowym foto
8
Naczynie nakryć pokrywką lub szczelnie owinąć folią aluminiową - piec 45-60 minut.
Krok 8 - Żeberka pieczone z porem i selerem naciowym foto
9
Zdjąć folię, włączyć termoobieg i piec do miękkości mięsa, a przy okazji odparuje w tym czasie część sosu.
Pozostały sos można zmiksować z miękkimi warzywami, co utworzy razem gęstą zawiesinę.
Krok 9 - Żeberka pieczone z porem i selerem naciowym foto
10
Żeberka są gotowe, kiedy kostka wysuwa się z mięsa bez żadnego oporu.
Krok 10 - Żeberka pieczone z porem i selerem naciowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 13.11.2014 09:56
super pomysł
jasiek 12.11.2014 15:25
fajnie przygotowane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak