Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BOGACZ

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto czekoladowe

jajko 9 sztuk
mąka pszenna 1 i 0,5 szklanki
cukier 1 i 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 6 łyżeczek
czekolada gorzka 2 tabliczki
masło 82% 300 gram

dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 puszka
masa kajmakowa 1 puszka
śmietana kremówka 1 litr
biała czekolada 1 tabliczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
nutella 400 gram

Porada

Kroimy najlepiej po 24 godzinach od schłodzenia. Bogacz, bo bardzo bogaty w smaczne składniki. Jest naprawdę smacznym ciastem na wyjątkowe uroczystości. Trzeba przyznać,że jest również drogim ciastem w wykonaniu na wyjątkowe okazje jest tego warte.

Przepis i sposób przygotowania na: BOGACZ

Kroki postępowania

1
Gorzką czekoladę z masłem rozpuszczamy na ciepło. Ostudzić.
Krok 1 - BOGACZ foto
2
Wbijamy 3 jajka ,a resztę oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do miski z całymi jajkami. Dodajemy cukier i ubijamy.
Krok 2 - BOGACZ foto
3
Dodaj roztopioną i lekko ostudzoną gorzką czekoladę z masłem. Mieszamy. Dodaj mąkę, proszek i kakao. Wymieszaj na jednolita masę.
W osobnej misce ubij białka i dodaj je do masy delikatnie mieszając.
Krok 3 - BOGACZ foto
4
Ciasto czekoladowe przelewamy do 3 równych blach i pieczemy każdą po 25 minut w 180-200 stopniach. Lub w całości na 1 blasze przez 1 godzinę w 180 stopniach. Sprawdzając wykałaczką czy ciasto est wypieczone.
Po wystudzeniu przetnij ciasto na 3 części.
Ja zawsze piekę każdą blachę osobno bo mam wtedy 3 równe blaty.
wymiar blachy : 22cm/33cm.
Krok 4 - BOGACZ foto
5
Złożenie ciasta:
Na ciasto kakaowe kładziemy ciasno pokrojone w księżyce brzoskwinie .
Krok 5 - BOGACZ foto
6
Ubij 0,5l kremówki, dodaj cukier puder i przygotowaną rozpuszczoną żelatynę (wsyp do kubka 2 łyżeczki żelatyny zalej 2 łyżkami wody , wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzej aby ją rozpuścić, dodaj 1 łyżke ubitej śmietany i wymieszaj w kubku. Dodaj zawartość do reszty kremówki i szybko zmiksuj aby nie pojawiły się grudki.) Wyłóż kremówkę na brzoskwinie.
Krok 6 - BOGACZ foto
7
Na drugim blacie rozsmaruj dobrej jakości krem czekoladowy. Najlepiej podgrzać go chwilkę w mikrofali aby się zrobił płynny. Tak przygotowane ciasto kładziemy strona z czekoladą na naszą kremówkę z brzoskwiniami.
Krok 7 - BOGACZ foto
8
Następnie smarujemy ten kakaowy blat kajmakiem.
Krok 8 - BOGACZ foto
9
Ubijamy kolejną kremówkę z cukrem pudrem i przygotowaną żelatyną. Wykładamy na kajmak zostawiając trochę śmietany do dekoracji na wierzch.
Krok 9 - BOGACZ foto
10
Przykrywamy 3 ciastem czekoladowym.
Krok 10 - BOGACZ foto
11
Smarujemy bitą śmietaną i ścieramy białą czekoladę i gorzką. Wstawiamy do lodówki.
Krok 11 - BOGACZ foto
12
smacznego.
Kroimy najlepiej po 24 godzinach od schłodzenia.
Krok 12 - BOGACZ foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 25.04.2017 15:24
pyszne warstwy tego ciasta
Marta Ryżek-Kalkowska 17.11.2014 10:37
Dzięki :):)
Klausia 16.11.2014 17:40
ile warstw :)
kloruś 16.11.2014 11:23
Podoba mi się ta propozycja...
Marta Ryżek-Kalkowska 15.11.2014 10:58
Dziękuję wszystkim za miłe słowa :) Ciasto naprawdę smaczne :) Co do tych 24h aby był w lodówce, to u mnie tez nierealne ,ale naprawdę najlepiej czuć smaki po 1 całym dniu :)
luna76 15.11.2014 10:20
fantastyczne, porywam jeden kawałek do kawy :)
sammakko 14.11.2014 20:02
Pysznie i na bogato :)
Grazyna0211 14.11.2014 19:25
świetne ciasto
turkus3 14.11.2014 16:28
jestem pod wrażeniem :-)
mysza75 14.11.2014 15:46
jakie fajne ciacho do kawy
berys18 14.11.2014 12:02
pięknie się prezentuje
mirosława4 14.11.2014 11:31
rewelacyjne to ciasto
wwwiolka 14.11.2014 11:00
Wspaniale wygląda.
Pietruszka 14.11.2014 10:32
ciasto na bogato, na pewno pyszne
Ola1984 14.11.2014 10:28
O jakie apetyczne ciasto - zdecydowanie na bogato :)
Wiktoria29 14.11.2014 09:48
aż mi ślinka pociekła
Kuchenka 14.11.2014 09:35
wspaniałe ciacho
Krystyna32 14.11.2014 09:34
pyszności
IZABELA29 14.11.2014 09:24
cudne ciasto
engie23 14.11.2014 08:53
super wygląda
Habibi 14.11.2014 08:48
@Marta - ciasto cudne, w pierwszej chwili skojarzyło mi się z "ciastem milionera", choć skład inny ;) @Konczi, to dokładnie jak u nas ;) Mój mąż na ochotnika poszedłby "pilnować" lodówki ;)
Konczi 14.11.2014 08:42
24h w lodowce? nierealne w moim domu :D musiałabym założyć kłódkę ;) cudnie wygląda ;D
VioletoweKucharzenie 14.11.2014 08:21
prawdziwy ,,bogacz" w smaku
iziona 14.11.2014 07:59
Wspaniałe ciasto
Magula 14.11.2014 07:22
pieknie wygląda to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak