Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłko-gruszka-jarzębina

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na konfiturę (dżem) z jarzębiny z gruszkami i jabłkami. Ma lekko cierpki smak

Składniki:

jabłka 1 kilogram
gruszki 1 kilogram
owoce jarzębiny 1,5 kg kilograma
cukier 1-1,5 kilograma
cukier waniliowy 2 łyżki
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłko-gruszka-jarzębina

Konfitura z jarzębiny z dodatkiem gruszek i jabłek to niezbyt popularna forma przetworów. A szkoda, bo smak tej konfitury jest wyjątkowy. Pamiętajcie, aby przed gotowaniem, jarzębinę przemrozić, podobnie jak żurawinę. Pozbawia to owoce goryczki.

Kroki postępowania

1

Jabłka i gruszki wypestkowałam (bez obierania ze skórek).

Krok 1 - Dżem jabłko-gruszka-jarzębina foto
2
Gotowałam je w wodzie do miękkości. Potem przetarłam przez sitko.
Krok 2 - Dżem jabłko-gruszka-jarzębina foto
3
Do musu jabłko-gruszka dodałam umytą i zamrożoną jarzębinę.
Krok 3 - Dżem jabłko-gruszka-jarzębina foto
4
Dodałam cukier i cukier waniliowy. Całość gotowałam do miękkości jarzębiny, około 20-30 minut.
Krok 4 - Dżem jabłko-gruszka-jarzębina foto
5
Masę przetarłam przez sitko.
Krok 5 - Dżem jabłko-gruszka-jarzębina foto
6
Włożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego :)
Krok 6 - Dżem jabłko-gruszka-jarzębina foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 18.12.2014 11:37
Pysznie wygląda:)
adelajda 15.11.2014 16:48
ciekawy przepis
nogawkuchni 15.11.2014 15:57
Bardzo ciekawy dżem, z pewnością wyjątkowy w smaku,interesujący przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak