Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z delicjami, galaretką i kremem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

białko 8 szt
żółtko jajek 2 szt
masło 15 dag
mąka tortowa 30 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 20
cukier waniliowy 1/2 opakowania

Krem

masło 20 dag
cukier puder 4 łyżki
budyń waniliowy 2 łyżeczki
mleko 2 szkl
mąka krupczatka 2 łyżki
spirytus do smaku

Pozostałe składniki

galaretka czerwona 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
delicje 2 opakowania
czekolada mleczna 4 kostki

Porada

Do ciasta można dodać delicje o dowolnym smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z delicjami, galaretką i kremem

Kroki postępowania

1
Galaretkę z żelatyną rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odłożyć do stężenia. Ciasto: Masło rozpuścić i ostudzić. Białka z cukrem i cukrem wanilinowy ubić na sztywną pianę,
Krok 1 - Ciasto z delicjami, galaretką i kremem  foto
2
dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Krok 2 - Ciasto z delicjami, galaretką i kremem  foto
3
Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przestudzone masło, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na 2 jednakiej wielkości (21/37 cm) wyłożone papierem do pieczenia blaszki.
Krok 3 - Ciasto z delicjami, galaretką i kremem  foto
4
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-18 minut. Upieczony zimny biszkopt skropić przegotowaną wodą.
Krok 4 - Ciasto z delicjami, galaretką i kremem  foto
5
Krem: Budyń wanilinowy wymieszać z mąką i 150 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym, połączyć z proszkiem budyniowym i gotować 2-3 minuty, ostudzić.
Krok 5 - Ciasto z delicjami, galaretką i kremem  foto
6
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodając stopniowo zimny budyń.
Krok 6 - Ciasto z delicjami, galaretką i kremem  foto
7
Pod koniec doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny. Na 1 blat zimnego ciasta wyłożyć połowę kremu, wyrównać, ułożyć delicje galaretką do dołu, zalać tężejącą galaretką malinową. Następnie wyłożyć pozostały krem ( odłożyć 2 łyżki) i przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wierzch posmarować odłożonym kremem, posypać startą czekoladą.
Krok 7 - Ciasto z delicjami, galaretką i kremem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 15.11.2014 18:07
Bardzo ładne ciasto.
agnieszka214 15.11.2014 17:06
bardzo apetyczne ciacho
2milutka 15.11.2014 16:50
fajne ciasto do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak