Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z jabłkami i czernicami pod sezamem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 300 g
jabłka prażone 520 g
czernice 300 g
cukier 1/3 szklanki
śmietana 150 g
jogurt gruszkowy 200 g
sezam 30 g
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z jabłkami i czernicami pod sezamem

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do ugotowanego dodajemy cukier, jogurt i śmietanę, mieszamy. Jedną trzecią ryżu przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i układamy na nim czernice, posypujemy je łyżeczką cukru. Połowę pozostałego ryżu wykładamy na czernice, następnie rozsmarowujemy smażone jabłka (ja sama je smażyłam i przekładałam do słoików, więc miałam wystarczająco słodkie, ale gdyby kupne dla kogoś były mało słodkie- to można je dosłodzić). Na całość wykładamy pozostały ryż i posypujemy sezamem. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (z termoobiegiem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak