Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg łososiowy z sosem z dyni

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryba

filety pstrąga łososiowego ze skórą 4
Pieprz biały mielony Prymat 1,5 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
sok z połowy cytryny

sos dyniowy

cebula 1
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
masło 1 łyżka
dynia 40 dag
mąka 2 łyżki
śmietana 18 proc 3 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg łososiowy z sosem z dyni

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Filety z pstrąga czyścimy z ości, myjemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Dynię czyścimy i ścieramy na tarku z grubymi oczkami.

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną drobno, w kostkę cebulę, startą na tarce dynię i dusimy chwilę ( około 7 minut), mieszając od czasu do czasu. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i łyżeczką soku z cytryny. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystko blendujemy.

Patelnię z olejem rozgrzewamy. Filety z pstrąga obtaczamy w mące i smażymy po 2 minuty z każdej strony.

Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na każdy kawałek ryby dajemy sos z dyni, przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, ryba nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak