Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg łososiowy z sosem z dyni
Filety z pstrąga czyścimy z ości, myjemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Dynię czyścimy i ścieramy na tarku z grubymi oczkami.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną drobno, w kostkę cebulę, startą na tarce dynię i dusimy chwilę ( około 7 minut), mieszając od czasu do czasu. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i łyżeczką soku z cytryny. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystko blendujemy.
Patelnię z olejem rozgrzewamy. Filety z pstrąga obtaczamy w mące i smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na każdy kawałek ryby dajemy sos z dyni, przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, ryba nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.