Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wieloziarnisty z kwasem z kapusty i maślanką

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 100 ml
mąka tortowa 500 g
mąka gryczana 150 ml
mąka żytnia 100 ml
otręby żytnie 100 ml
siemię lniane 50 ml
sezam 2-3 łyżki
drożdże suche 1,5 op.
cukier 1,5 łyżki
sól 2,5 łyżeczki
maślanka 1,5 szkl.
kwas z kapusty 1 szkl.

Porada

Do ciasta dodałam również 30g zarodków pszennych.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty z kwasem z kapusty i maślanką

Kroki postępowania

1
Wszystkie sypkie składniki wsypać do sporej miski - mąkę pszenną, tortową, pszenną pełnoziarnistą, żytnią jasną, gryczaną, otręby żytnie, zarodki pszenne, siemię lniane, sezam, suche drożdże, cukier i sól.
Krok 1 - Chleb wieloziarnisty z kwasem z kapusty i maślanką foto
2
Maślankę ogrzaną do temperatury pokojowej połączyć z kwasem z kapusty kiszonej i wlać do suchych składników.
Krok 2 - Chleb wieloziarnisty z kwasem z kapusty i maślanką foto
3
Zmiksować dokładnie na możliwie wysokich obrotach, a w razie konieczności dolewać po odrobinie lekko ciepłej wody, aż ciasto będzie mocno gęste.
Krok 3 - Chleb wieloziarnisty z kwasem z kapusty i maślanką foto
4
Dwie średnie keksówki posmarować olejem i posypać żytnimi otrębami.
Krok 4 - Chleb wieloziarnisty z kwasem z kapusty i maślanką foto
5
Do każdej włożyć po połowie ciasta i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mój chlebek rósł 60 minut w zamkniętym piekarniku przy włączonym światełku, które daje sporo ciepła.
Krok 5 - Chleb wieloziarnisty z kwasem z kapusty i maślanką foto
6
Kiedy ciasto podwoi objętość, wtedy jest gotowe do pieczenia.
Krok 6 - Chleb wieloziarnisty z kwasem z kapusty i maślanką foto
7
Foremki pozostawić w letnim piekarniku, włączyć termostat na 200*C i piec 45 minut od chwili włączenia. Potem wyjąć bochenki z foremek, ustawić na kratce piekarnikowej lub na blaszce i dopiekać ok. 15 minut z termoobiegiem, aby skórka chleba była chrupiąca.
Krok 7 - Chleb wieloziarnisty z kwasem z kapusty i maślanką foto
8
Otworzyć piekarnik, lekko wysunąć bochenki i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

Nie kroić na gorąco, bo chleb się może rwać.
Po kilku czy kilkunastu godzinach pięknie daje się pokroić, nawet w cieniutkie kromeczki, a jego miąższ jest dość zwarty i sprężysty.
Krok 8 - Chleb wieloziarnisty z kwasem z kapusty i maślanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 02.12.2014 12:10
@migotka28 - chleb smakuje jak taki upieczony na bardzo lekkim nieprzekwaszonym zakwasie i wcale nie jest kwaśny, ani też nie czuć w nim drożdży :) Kiedy piekłam na kwasie z ogórków było to dość wyczuwalne chyba poprzez dodatek kopru i czosnku do kiszenia, a przy kwasie z kapusty nie ma tego problemu. Bałam się, że będzie za słony, bo kwas był dość mocny, ale też się pomyliłam - na szczęście :) To dobry sposób na wykorzystanie końcówek różnych gatunków mąki i ziarenek. Wszystkiego po troszkę :)
ben-ka 02.12.2014 09:54
Bardzo ciekawie połączyłaś te smaki.
migotka28 01.12.2014 21:47
ciekawa jestem jak smakuje z tym kwasem
Habibi 01.12.2014 19:47
@Renata9 - nie dziwię się, że nie piekłaś, bo to mój kolejny własny eksperyment ;) Kombinowałam i wykombinowałam :) A chlebek naprawdę smaczny, wcale nie był kwaśny, jakby się mogło sądzić. Piekłam już chleb na żurku, piekłam na kwasie z ogórków, więc pomyślałam, że i na kwasie z kapusty się uda :)
Renata9 01.12.2014 19:29
fajny pomysł, takiego chlebka jeszcze nie piekłam
Janina 01.12.2014 17:47
Najlepszy domowy chlebek;)
IwonaDD 01.12.2014 15:54
wspaniały chlebek
ania2610 01.12.2014 15:52
samo zdrowie - taki chlebek
SylwiaMagdaSabin 01.12.2014 15:18
warto wypróbować
Kluska_87 01.12.2014 15:08
zdrowy chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak