Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe choinki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 1 szklanka
miód 1 szklanka
śmietana 1/2 szklanka
jaja 4 sztuki
masło 1/2 kostka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
cukier puder 3/4 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe choinki

Kroki postępowania

1
Suche składniki łączymy ze sobą i mieszamy.
Krok 1 - Piernikowe choinki foto
2
Miód, masło i cukier rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. Dodajemy suche składniki, wbijamy rozmącone jajka, sodę oczyszczoną wymieszaną ze śmietaną. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 2 - Piernikowe choinki foto
3
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, kakao. Otrzymanym brązowym lukrem będziemy łączyć gwiazdki.
Krok 3 - Piernikowe choinki foto
4
Na drugi dzień wałkujemy, wykrawamy gwiazdki (foremki od największej do najmniejszej) i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Piernikowe choinki foto
5
Choinki zlepiamy lukrem.
Dekorujemy wedle uznania.
Krok 5 - Piernikowe choinki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 02.12.2014 12:03
fajna i smaczna choinka !!!
Róża1 01.12.2014 23:01
wspaniała !!!!!!
MałaMi89 01.12.2014 22:05
Robię takie co rok na Święta :) i jeszcze domki kleję :)
irenka 01.12.2014 22:01
super,ślicznie wyglądają
Anna169Hosz 01.12.2014 18:26
Planuję zrobić podobne:)
Katarzyna59 01.12.2014 18:20
bardzo ładne
molanka 01.12.2014 16:36
teraz pozostało już tylko udekorować choinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak