Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z bigosem.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
mleko 0,5 szklanki
woda mineralna 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
olej
jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat
kapusta biała 0,5 główki
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
kiełbasa zwyczajna 150 g
kiełbasa krakowska 100 g
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
Koperek suszony Prymat
kminek
Czosnek suszony Prymat

Porada

Przygotowany wedle swojego smaku,według siebie doprawiony bigos będzie świetnym farszem do krokietów. Krokiety można faszerować zarówno bigosem ze świeżej kapusty, jak i z kiszonej. w każdej wersji będą pysznie smakować.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z bigosem.

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto naleśnikowe mieszając w misce za pomocą trzepaczki mąkę, mleko, mineralną wodę gazowaną, proszek do pieczenia, 1 jajko, szczyptę soli i odrobinę oleju. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni już bez dodatku tłuszczu.
Krok 1 - Krokiety z bigosem. foto
2
Usmażone naleśniki odstawić na moment na bok. Podgrzać bigos – ja miałam wcześniej przygotowany bigos ze świeżej, białej, nie kiszonej kapusty, który zrobiłam w następujący sposób: pół białej kapusty pokroiłam na niezbyt duże kawałki, marchewkę starłam na tarce (na dużych oczkach) i przełożyłam je do garnka i zalałam wodą. Do warzyw w garnku dodałam liście laurowe i ziele angielskie. Nastawiłam kapustę i marchewkę zalane wodą na gotowanie. Obraną z łupiny cebulę pokroiłam w kostkę, wędliny (kiełbasę zwyczajną i krakowską) także pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na niej cebulę z wędlinami podczas smażenia obsypując je kminkiem. Gdy gotujące się warzywa były już miękkie i gdy woda z nich odparowała dodałam do nich podsmażone z cebulą wędliny oraz koncentrat pomidorowy. Całość obsypałam sporą dawką suszonego koperku i słodkiej mielonej papryki oraz doprawiłam do smaku solą i pieprzem, następnie zamieszałam i jeszcze jedynie przez chwilę podgrzewałam na gazie. W ten sposób przygotowany bigos będzie stanowił farsz do krokietów. Usmażone naleśniki smarowałam ciepłym bigosem.
Krok 2 - Krokiety z bigosem. foto
3
Składałam naleśniki w paczuszki, krokiety. Do miseczki wbiłam dwa jajka i rozbełtałam je z granulowanym czosnkiem. Obtaczałam złożone naleśnikowe krokiety nadziane bigosem najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
Krok 3 - Krokiety z bigosem. foto
4
Krokiety w panierce smażyłam na patelni z dobrze rozgrzanym olejem z obu stron do momentu, aż ich panierka się zarumieniła, zrobiła się złocista.
Krok 4 - Krokiety z bigosem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.01.2015 17:35
bardzo dobre
Jagódka77 06.12.2014 13:11
coś innego i do tego pysznego
Zdzisław 03.12.2014 08:34
takie przysmaki bardzo lubię
SylwiaMagdaSabin 02.12.2014 22:20
Nie wpadłabym na to
IwonaDD 02.12.2014 13:53
ciekawy przepis
pajbek 02.12.2014 12:50
Fajny pomysł na krokiety :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak