Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 190 gram
masło 100 gram
sól 1/2 łyżki
woda zimna 3-4 łyżki
ziarna sezamu 2-3 łyżki

Składniki na farsz

serek kanapkowy biały 200 gram
jogurt naturalny 2 łyżki
ząbek czosnku 1 sztuka
ser żółty 50 gram
sól i pieprz
cukinia 2-3 sztuki
ziarna sezamu
natka pietruszki 2 łyżki

Składniki na marynatę

oliwa 3 łyżki
ząbki czosnku 2-3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem

Przygotowanie ciasta:

Sezam uprażyć. Mąkę wymieszać z solą, dodać masło, uprażony sezam i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na ok. 45 minut schować do lodówki.

Cukinię umyć, nie obierać. Przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki, posolić. W miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zalać cukinię, wymieszać i odstawić na 10-15 minut żeby zmiękła.

Przygotowanie nadzienia:

W misce wymieszać kremowy serek z żółtym serem, dodać jogurt, przeciśnięty ząbek czosnku i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.

Schłodzone ciasto, podzielić na mniejsze części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Lekko docisnąć palcami, a następnie usunąć ciasto wystające poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).

Wstawić do piekarnika i podpiec przez 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
Na spód każdej foremki wyłożonej ciastem położyć ok. 1 łyżeczki nadzienia.

Plasterek cukinii zwinąć w ciasny rulon, dodawać kolejne pasterki tworząc płatki róży. Gotowy kwiatek umieścić w tartaletce. Tak samo postępować z kolejnymi różami.

Posypać ziarnami sezamu i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut.

Przed podaniem wyjąć z foremek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 25.04.2015 23:02
Pyszności :)
Stenka 19.12.2014 21:43
pięknie wyglądają
norweska20 17.12.2014 14:45
efektownie....zabieram pomysł
migotka28 03.12.2014 22:06
małe śliczności
Hrabina w kuchni 03.12.2014 21:59
Są śliczne :)
monikaT83 03.12.2014 21:59
Marta wspaniały pomysł:) super danko!
Christopher 03.12.2014 21:55
Prezentują się przepięknie.
ada.la 03.12.2014 20:33
fajny pomysł
mirosława4 03.12.2014 11:48
wyglądają prześlicznie
kriko 03.12.2014 11:05
wyglądają prześlicznie i apetycznie
Grazyna0211 03.12.2014 10:54
cudne są te tarteletki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak