Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z powidłami śliwkowymi

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 10 szt
cebula czerwona 1 szt
smalec 2 łyżki
szynka gotowana 30 dag
kiełbasa podwawelska 30 dag
przyprawy 3 łyżki ( do bigosu)
powidła śliwkowe 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ketchup łagodny 2 łyżki
pieprz do smaku

Porada

Bigos podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z powidłami śliwkowymi

Kroki postępowania

1
Pokrojoną w kostkę szynkę i kiełbasę podsmażyć na smalcu
Krok 1 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto
2
Kapustę wypłukać, pokroić, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, angielskie ziele. Wlać odrobinę wody i gotować.
Krok 2 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto
3
Wędlinę połączyć z kapustą i gotować do miękkości.
Krok 3 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto
4
Na pozostałym po smażeniu wędliny tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę,
Krok 4 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto
5
Dodać do kapusty. Pod koniec gotowania wsypać przyprawę do bigosu.
Krok 5 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto
6
Dodać koncentrat pomidorowy, ketchup.
Krok 6 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto
7
Połączyć z powidłami, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.
Krok 7 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 23.11.2014 00:43
intrygujący dodatek
Christopher 22.11.2014 21:54
Gotując bigos, zawsze dodaję śliwki suszone i powidła śliwkowe.
Ania84 22.11.2014 21:31
super bigos :) taki ma wielu miłośników:)
wioleczka83 22.11.2014 20:48
uwielbiam taki bigos
ada.la 22.11.2014 20:08
fajny bigosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak