Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z owoców czarnego bzu

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarny bez 1 kg
woda 2 szklanki
cukier 550 g

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z owoców czarnego bzu

Owoce obrać z łodyżek (najwygodniej za pomocą widelca). Jeśli na gałązce zdarzą się zielone, niedojrzałe kulki należny je wybrać. Owoce zalać woda i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać bo pektyny z pestek zrobią z syropu galaretkę. Sok zagotować ponownie z cukrem. Odszumować. Przelać gorące do wyparzonych butelek lub słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak