Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem

5.0
(46)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

NALEŚNIKI

mąka pszenna 2 1/2 szkl
mleko 1 szkl
woda 1 szkl
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

NADZIENIE

mięso mielone wieprzowe 500 g
cebule 2 szt
ząbki czosnku 6 szt
szpinak mrożony 450 g
przecier pomidorowy 1/2 szkl
koncentrat pomidorowy 80 g
cukier szczypta
Papryka słodka mielona Prymat
Bazylia suszona Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
ser żółty gouda tarty 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto na naleśniki. Utrzeć jajka do białości, a następnie dając naprzemiennie płynne składniki z przesianą mąką. Kiedy ciasto będzie jednolite, usmażyć na patelni 6 naleśników o średnicy ok 22 cm. Aby naleśniki miały równe brzegi odcięłam krawędzie.
Krok 1 - Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem foto
2
Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Podzielić na pół. Do jednej dodać rozmrożony i odsączony szpinak. Przyprawić solą, pieprzem i 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Chwilę podsmażyć i odstawić.
Krok 2 - Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem foto
3
Do drugiej połowy cebuli dodać resztę czosnku i mięso mielone.
Krok 3 - Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem foto
4
Kiedy się usmaży wlać przecier i koncentrat pomidorowy. Przyprawić dodając bazylię na samym końcu, czyli wtedy kiedy większość płynów odparuje. Możemy zagęścić odrobiną mąki.
Krok 4 - Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem foto
5
Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Szpinak podzielić na dwie części, a sos mięsny na trzy. Smarować w takiej kolejności: naleśnik-mięso-ser żółty-naleśnik-szpinak-ser żółty-naleśnik-mięso-ser żółty itd.
Krok 5 - Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem foto
6
Na wierzchu powinien być naleśnik. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. 10 min przed końcem wierzch posypać żółtym serem. Podawać na gorąco. Smacznego!
Krok 6 - Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 14.02.2015 22:44
Fakt, czosnkowo było :) Cieszę się niezmiernie i dziękuję za miły komentarz :)
Marcelina_I_Już
Marcelina_I_Już 04.02.2015 15:09
Danie się udało, jednak z czosnkiem trzeba uważać (według smaku), właśnie jestem po zjedzeniu owego dania, jest banalne w przygotowaniu. Polecam każdemu. Pozdrawiam i dziękuję za wstawienie przepisu.
Kuchenka 01.01.2015 21:57
wspaniałe danie
ppaulina 15.12.2014 15:02
wygląda rewelacyjnie
Ada-Gaba 07.12.2014 19:54
znakomity torcik, fajna wersja
kasia.s 25.11.2014 08:35
Pysznie wygląda:)
turkus3 24.11.2014 21:54
bardzo smacznie wygląda :-)
Kolorowa 24.11.2014 20:09
Ależ ciasto nietypowe.
mysza75 24.11.2014 18:46
jaki fajny torcik wytrawny
Alex_M 24.11.2014 17:47
pysznie wygląda :)
Agata3 24.11.2014 16:54
fajna kompozycja :)
Grazyna0211 24.11.2014 14:51
smacznie się zapowiada
wyattearp 24.11.2014 12:12
ale super wygląda
IlonaAlbertos 24.11.2014 11:02
Genialny tort.
erym 24.11.2014 09:39
bardzo pomyslowe danie, dla mnie super, chce sprobowac!
IZABELA29 24.11.2014 09:12
nigdy takiego nie robiłam ale zachęca do zrobienia
Ewelina1991 24.11.2014 09:07
super tort!!
2milutka 24.11.2014 09:01
wspaniale wygląda;)
Malinka 24.11.2014 08:30
Na kawałek takiego tortu to ja chętnie wpadnę :)
engie23 24.11.2014 08:15
fajny pomysł :)
Stenka 24.11.2014 07:58
fajny konkurs, torcik wygląda rewelacyjnie
VioletoweKucharzenie 24.11.2014 07:40
smakowicie wygląda
fotoviderek 24.11.2014 07:27
Pięknie się prezentuje :)
Ola1984 24.11.2014 07:12
Świetnie wygląda i zapewne tak smakuje :)
Ali 24.11.2014 06:02
Wygląda nieźle, zjadłbym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak