Przepis i sposób przygotowania na: Rolada kakaowo-kawowa z kremem
Utrzeć miękkie masło z nutellą, serkiem mascarpone i niewielką ilością likieru kawowego do smaku. W razie konieczności dodać w trakcie ucierania nieco cukru pudru.
~ CIASTO:
Ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem cukru i soli - dodać żółtka i wymieszać krótko na najniższych obrotach miksera. Kakao przesiać z mąką i proszkiem do pieczenia wprost do masy jajecznej, dodać mieloną drobno kawę i wszystko ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką lub na najniższych obrotach miksera, aby nie zniszczyć za bardzo struktury piany.
Masę rozsmarować możliwie równą warstwą na sporej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12-15 minut w temp. 170-175*C.
Biszkopt po upieczeniu powinien pozostać miękki i sprężysty, ab y nie łamał się podczas zwijania.
Suchą dużą ściereczkę rozłożyć na blacie kuchennym i wyjąć na nią upieczony biszkopt papierem do góry - ostrożnie ale sprawnie zdjąć papier i szybko zwinąć roladę razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzony biszkopt posmarować kremem, na jednym brzegu ułożyć gęste powidła śliwkowe w formie wąskiego paska i zwinąć roladę możliwie ciasno, aby powidła znalazły się w samym środku rolady.
Ponownie owinąć w ściereczkę i dodatkowo ciasno w grubą alu-folię lub folię spożywczą. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Wierzch schłodzonej rolady posmarować cieniutką warstwą stopionego dżemu i gęsto posypać utartą gorzką czekoladą.