Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z wędzonym boczkiem i marchewką
PRZYGOTOWANIE:
1. Boczek i cebule kroimy w drobną kostkę, a marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na początku, na dużej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy odrobinę (około 1 łyżkę) oleju rzepakowego i szklimy na nim cebulkę. Następnie dodajemy startą marchewkę i również delikatnie ją podsmażamy.
2. Następnie dodajemy suchy ryż i smażymy go, aż wchłonie cały tłuszcz i zrobi się szklisty.
Dalej dolewamy kieliszek białego wina i mieszamy całość do momentu wyparowania alkoholu.
Następnie dodajemy porcję gorącego bulionu i mieszamy wszystko do jego całkowitego wchłonięcia.
Czynność powtarzamy dolewając partiami porcje bulionu, do momentu nabrania przez ryż odpowiedniej miękkości i kleistej konsystencji. W między czasie dodajemy nitki szafranu, szczyptę kurkumy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Na koniec (po wyłączeniu palnika) całość przykrywamy na około 2 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Życzę smacznego! :)