Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pyzy

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka

farsz

mięso wieprzowe 400 g
cebula 1 szt
jajko 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i ostudzone przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy obie mąki jajko i sól. Zagniatamy na jednolita masę.
Krok 1 - Pyzy z mięsem foto
2
Farsz: mięso gotujemy po ostygnięciu przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko, majeranek, sól i pieprz. Cebulkę kroimy w kosteczkę i dodajemy do farszu. Całość mieszamy na jednolita masę.
Krok 2 - Pyzy z mięsem foto
3
Z ciasta formujemy kulkę, a następnie spłaszczamy ją, nakładamy farsz. Formujemy kulkę, obsypujęmy lekko mąką. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 7 min od wypłynięcia pyz na wierzch.
Krok 3 - Pyzy z mięsem foto
4
Pyzy podajemy od razu po ugotowaniu polane tłuszczykiem bądź skwarkami.
Krok 4 - Pyzy z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 15.12.2014 19:32
bardzo lubię
pajbek 12.12.2014 11:13
To lubię :-)
Barbara777 12.12.2014 10:04
lubię takie;) ładne pyzki
w mojej kuchni 12.12.2014 09:01
takie jedzonko to można jeść i jeść ze smakiem..
Karolcia12 11.12.2014 23:44
smakowite na tym zdjęciu
barbara11561 11.12.2014 23:00
pyszne te pyzy:)
Mama niejadka 11.12.2014 21:36
super foremne wyszły :)
gacopierz23 11.12.2014 21:05
i do tego cebulka z boczkiem super
IwonaDD 11.12.2014 19:00
piękne wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak