Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem

5.0
(23)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zapiekany makaron z kurczakiem, w tym przepisie z dodatkiem sera pleśniowego, groszku oraz orzechów. Całość jest zapieczona pod sosem śmietanowym z serem, tworząc przyjemnie chrupiącą skorupkę.

Składniki:

Składniki

makaron koszyczki 250 gramów
filet z kurczaka 1 (podwójny) sztuka
cebula 2 sztuki
groszek mrożony 120 gramów
ser pleśniowy niebieski 50 gramów
ząbki czosnku 2 ząbki
oliwa 3 łyżki
śmietana 18 proc 100 mililitrów
orzechy włoskie 100 gramów

Składniki na sos:

śmietana 18 proc 6 łyżek
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
jajko 1 sztuka
ser mozarella 100 gramów
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem

Któż nie zjadłby makaronu zapiekanego z kurczakiem? I to takiego z dodatkiem wyrazistego sera pleśniowego, groszku oraz chrupiących orzechów. Pyszny farsz wkładamy do dużych muszli makaronowych i zapiekamy pod zalewą ze śmietany i sera mozzarella. 

1. Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy, zahartowujemy zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układamy na płaskiej powierzchni.

2. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajmy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko dusimy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i orzechy włoskie.

3. Zielony groszek gotujemy al dente (ok 3 minut) i dodajemy do kurczaka. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Czekamy aż śmietana odparuje, a ser się rozpuści, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy farsz na bok aby przestygł.

4. Makaron nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania.

4. Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niego jedno jajko, 3 łyżki śmietany, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok. 20 minut aż wierzch delikatnie się zarumieni. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Lubisz makaron z kurczakiem? Mamy cały zbiór pysznych i sprawdzonych przepisów na to danie. 

>>> MAKARON Z KURCZAKIEM <<<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak