Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto królewskie mojej mamy

5.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna typ 450 500 g
jaja 2 szt
cukier 220 g
margaryna 150 g
miód prawdziwy 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
śmietana kwaśna 5 łyżek

Składniki na krem kakaowy

kasza manna 100 g
cukier 110 g
cukier wanilinowy 1 opakowanie
masło lub margaryna 200 g
mleko 3,2% 130 ml
kakao 1 łyżeczka

Składniki na masę serową

twaróg zmielony 1 1/2 kg
margaryna 250 g
jaja 5 szt
cukier 220 g
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko 60 ml
budyń waniliowy 2 opakowania
sól 1/4 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1-2 łyżki

Dodatkowo

czekolada mleczna 200 g
masło 1 łyżka
mleko 8 łyżek
orzechy włoskie 40 g
rodzynki 100 g
tłuszcz do formy
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto królewskie mojej mamy

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 30×26 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. 1 z 3 części ciasta rozwałkować, wsadzić do formy i piec ok. 15 minut aż się zarumieni. Tak samo postępować z pozostałymi częściami ciasta.

Przygotowanie kremu kakaowego:

Mleko zagotować z margaryną , cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawić i wsypać kasze manna. Ciągle mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Odstawić aż lekko przestygnie. Dodać kakao i wszystko zmiksować.

Przygotowanie masy serowej:

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić.

Twaróg zmielić dwukrotnie. W misce utrzeć margarynę z cukrem na jasną masę. Dodawać żółtka jedno po drugim, ciągle miksując. Dodać twaróg i ucierać aż składniki się połączą. Dodać rodzynki.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę serową zagotować. Należy ją często mieszać bo szybko się przypala. Budyń rozrobić w mleku i wlać do masy serowej. Gotować jeszcze chwilę. Jeśli masa serowa będzie rzadka należy dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną.

Przygotowanie ciasta:

Na jeden z trzech wcześniej upieczonych placków wylać połowę jeszcze ciepłej masy serowej i przykryć drugim plackiem. Na drugi placek wyłożyć krem kakaowy, na niego położyć cienka warstwę masy serowej i przykryć trzecim plackiem. Wylać pozostałą masę serową i odstawić aż ser wystygnie.

Przygotowanie polewy:

Czekoladę połamać na drobne kawałki, dodać masło i mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej.

Polewę wylać na zimna masę serową i posypać posiekanymi orzechami włoskim.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia jak placki miodowe zmiękną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 08.12.2014 21:55
Szacunek dla mamy i dla Ciebie pochwała kontynuacji tradycji rodzinnych.
misia53 08.12.2014 21:44
Ciasto rewelacja!
ada.la 08.12.2014 21:24
ciekawe ciasteczko
Triss 08.12.2014 19:55
Swietne ciasto.:)
Anna20 08.12.2014 18:03
wygląda bardzo smacznie :)
Edith85 08.12.2014 15:11
bardzo lubię to ciasto :) idealne do świątecznej kawki :)
Gabi44 08.12.2014 14:58
Dobra mama, skorzystam z przepisu.
mysza75 08.12.2014 14:55
jakie fajne ciacho do kawy
Skotka 08.12.2014 14:41
Ciasto z dodatkiem miodu musi być pyszne:))
krokus 08.12.2014 14:02
moja mama też takie robi :) pychotka
Kuchnia Marty 08.12.2014 13:17
Teraz ten zaszczyt pieczenia "spadł" na mnie :)
Wacław 08.12.2014 12:47
wspaniałe ciasta mama piecze :-)
RenataZ-et 08.12.2014 12:25
wygląda przepysznie
ania2610 08.12.2014 11:51
prawdziwa królewska uczta!
Wiktoria29 08.12.2014 11:42
musi być pyszne
Pietruszka 08.12.2014 10:45
uwielbiam takie ciasta
IZABELA29 08.12.2014 10:27
na święta idealne
Ania84 08.12.2014 10:11
fajnie wygląda
Malinka 08.12.2014 09:53
Rzeczywiście królewskie! Musi nieziemsko smakować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak