Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 1 kg
woda 1,5 l
mięso z kością 20 dag (np. szponder)
włoszczyzna 1 pęczek
grzyby suszone 50 g
śliwki suszone 100 g
maliny mrożone 200 g
cebula czerwona 1 szt.
cukier 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
koncentrat barszczu czerwonego 100 ml (opcjonalnie)
majeranek

Porada

Przy przygotowaniu barszczu wigilijnego można zastąpić szponder kostką rosołową grzybową lub warzywną.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*.

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
2
Buraki upiec w łupinach w temperaturze ok. 180 stopni. Miękkie ostudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Krok 2 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
3
Namoczyć grzyby, umyć mięso zalać wodą i gotować na małym ogniu. Na rozgrzanej patelni zarumienić pokrojoną w kostkę cebulkę i wraz z obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyzną przełożyć do garnka. Dodać liść laurowy i przygotowane wcześniej buraki, maliny a następnie zagotować.
Krok 3 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
4
Dodać szczyptę czosnku, sól, 3 łyżki cukru i suszone śliwki (wedle uznania można dodać koncentrat barszczu czerwonego). Zagotować.
Krok 4 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto
5
Barszcz możemy przecedzić. Podawać wedle uznania z krokietem naleśnikowym, uszkami lub pasztecikami drożdżowymi.
Krok 5 - Barszcz czerwony z suszoną śliwką i malinami.*. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.12.2016 17:09
Ciekawe smaki
norweska20 23.12.2014 00:28
maliny w barszczu to dla nie nowość....ciekawa jestem smaku
Czarnula666 11.12.2014 19:38
Ciekawy przepis, nie słyszałam jeszcze o malinach w barszczu.. Ale ja jednak wole tradycyjnie gotowany barszcz :)
Doradca Smaku 10.12.2014 12:25
@Christopher Barszcz podany na zdjęciu jest przecedzony - w takiej formie jest wygodny do picia.
Christopher 08.12.2014 21:51
Pyszny barszczyk.@Doradca Smaku-pytanko. Czy barszcz jest czysty,tylko przecedzony,tak wygląda na zdjęciu, czy przetarty?
bietka 08.12.2014 11:18
barszcz z malinami ? to dla mnie absolutna nowość :)
Gracer 08.12.2014 11:05
rewelacja !!!
Magula 08.12.2014 10:57
Mniam wygląda apetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak