Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z kapustą, grzybami leśnymi, szalotką, natką

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

grzyby suszone 2 garście
szalotka 4 szt
cebula czerwona 1 szt
natka pietruszki 2 łyżki
masło 2 łyżki
kapusta kiszona 4 garście
sól do smaku 1/2 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki

CIASTO

woda 500 ml
mąka tortowa 1,20 kg
sól do smaku 1 łyżeczka
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z kapustą, grzybami leśnymi, szalotką, natką

Kroki postępowania

1
Grzyby leśne suszone namaczamy najlepiej dzień wcześniej .
Krok 1 - Uszka z kapustą, grzybami leśnymi, szalotką, natką  foto
2
Następnie na drugi dzień, grzyby zalewamy wodą, tak by były przykryte i gotujemy 20min na małym ogniu.Po ugotowaniu odcedzamy, ale wywaru nie wylewamy.
Krok 2 - Uszka z kapustą, grzybami leśnymi, szalotką, natką  foto
3
Szalotkę, cebulę przesmażamy na maśle wraz z przyprawami,aż całość się zrumieni.
Krok 3 - Uszka z kapustą, grzybami leśnymi, szalotką, natką  foto
4
Do cebuli i szalotki dodajemy ugotowane, posiekane na drobno grzyby i smażymy, cały czas mieszając, ok 10 min.
Krok 4 - Uszka z kapustą, grzybami leśnymi, szalotką, natką  foto
5
Do grzybów dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę, ja miałam swoją, nie gotowałam jej wcześniej.
Krok 5 - Uszka z kapustą, grzybami leśnymi, szalotką, natką  foto
6
Do farszu dodajemy wywar z grzybów, i smażymy aż wszystkie soki odparują, a aromat zostanie w farszu.
Krok 6 - Uszka z kapustą, grzybami leśnymi, szalotką, natką  foto
7
Na koniec dodajemy natkę pietruszki mieszamy, studzimy.
Krok 7 - Uszka z kapustą, grzybami leśnymi, szalotką, natką  foto
8
Do miski wlewamy wrzącą wodę, dodajemy olej, sól, wsypujemy partiami mąkę i wyrabiamy ciasto na gładkie, ja nie dawałam jajka, jeśli ktoś koniecznie chce nie ma problemu może dodać.
Krok 8 - Uszka z kapustą, grzybami leśnymi, szalotką, natką  foto
9
Ciasto wałkujemy partiami, wykrawamy małe kółka, nadziewamy farszem, zlepiamy jak pierogi po czym łączymy rogi, tworząc uszko, środek ja zlepiam palcami by powstała niby kokardka.

Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od zagotowania.
Krok 9 - Uszka z kapustą, grzybami leśnymi, szalotką, natką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 27.12.2014 15:45
bardzo smaczne
gosia561 27.12.2014 14:08
cudownie wigilijne
Mniam 27.12.2014 12:34
Bardzo lubię te maleństwa z barszczem. Pychotka :)
Krystyna32 27.12.2014 11:26
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak