Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola 30 dkg
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk
grzyby suszone 2 dkg
Bulion grzybowy 1 kostka
kapusta kiszona 50 dkg
bulion warzywny 2 kostki
mąka 2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

Kroki postępowania

1
Fasolę umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Na drugi dzień dodać 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego. Dodać też kostkę warzywną i ugotować.
Krok 1 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami  foto
2
Grzyby umyć, zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Wyjąć, pokroić w mniejsze kawałki. Podlać wodą, dodać kostkę grzybową i udusić pod przykryciem.
Krok 2 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami  foto
3
Kapustę pokroić i podlać wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dodać kostkę warzywną i ugotować. Wymieszać.
Krok 3 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami  foto
4
Dodać uduszone grzyby.
Krok 4 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami  foto
5
Dodać ugotowaną fasolę.
Krok 5 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami  foto
6
Wymieszać. Przyprawić do smaku.
Krok 6 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami  foto
7
Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do kapusty. Dokładnie wymieszać i zagotować.
Krok 7 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami  foto
8
Podawać na gorąco.
Krok 8 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 20.04.2015 19:07
uwielbiam taką kapustę,też robię
Bernadeta1 29.12.2014 16:56
dawno takiej nie robiłam na Wigilię a bardzo lubię
w mojej kuchni 29.12.2014 14:55
same pyszności na talerzu..
Habibi 29.12.2014 11:48
U nas na Wigilię robi się kapustę z samymi grzybkami, ale właśnie na Sylwestra planuję zrobić z fasolą, bo też ją bardzo lubimy :)
pajbek 29.12.2014 10:54
Taka lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak