Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny piernik

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
cukier 1 szkl
masło 7,5 dag
śmietana 1/2 szkl
miód 12 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt
mąka 30 dag
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny piernik

Kroki postępowania

1
Z pół szkl cukru upalić karmel, potem wlać trochę wody i pozostawić do przestudzenia.
Krok 1 - Tradycyjny piernik foto
2
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z 1/2 szkl cukru, dodać żółtka i utrzeć.
Krok 2 - Tradycyjny piernik foto
3
Następnie dodawać na przemian miód i karmel ciągle ucierając. W dalszej kolejności dodawać mąkę wraz z sodą oraz przyprawą do piernika na przemian ze śmietaną.
Krok 3 - Tradycyjny piernik foto
4
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać i rozłożyć na 2 blaszki. Piec na złoty kolor w temp. 180 st. Po wystudzeniu przełożyć powidłem śliwkowym, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Krok 4 - Tradycyjny piernik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 24.01.2015 16:46
super ciacho))
gusia1000 02.01.2015 16:07
Dobra słodkość.
Agata3 30.12.2014 11:52
bardzo apetyczny piernik :)
Wiktoria29 30.12.2014 09:41
bardzo lubię takie pierniki
Renata9 30.12.2014 09:40
rewelacyjny pierniczek
gosia56 30.12.2014 09:21
na pewno pyszny piernik;)
Wiesława1 30.12.2014 09:01
Swietny deser
as28 29.12.2014 23:15
super pierniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak