Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 litry
kalarepka młoda 1/2 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
ziemniaki 5 szt
groszek mrożony 2 garście
seler naciowy 2 łodygi
koperek 1/2 pęczka
pietruszka zielona 1/2 pęczka
kostka rosołowa 1 szt
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

1. Marchew, seler, pietruszkę korzeń zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kalarepkę oraz seler naciowy pokroić w drobną kosteczkę, zaś ziemniaki w grubszą kostkę.
2. Warzywa wrzucić do zimnej wody, dodać 1/3 łyżeczkę soli. Gdy będzie ciepła dodać kostkę rosołową i gotować do miękkości warzyw. Zebrać łyżką powstałą szumowinę z warzyw.
3. Ziemniak zetrzeć na drobnych oczkach do placków ziemniaczanych, odcisnąć z powstałego soku i dodać do zupy, gotować ok 10 min.
4. Pietruszkę zieloną i koperek posztkować, dodać do zupy, przyprawić do smaku.
5. Ubrać 2 chochelki zupy, zblendować i wlać do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak