Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka 200 g
margaryna 100 g
cukier puder 80 g
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 1-2 łyżki

Wkładka makowa

mak 300 g
cukier 1 szkl
żółtko jajek 1 szt
orzechy włoskie 50 g
margaryna 50 g
białko 5 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Sernik

ser na sernik 1 kg
margaryna 120 g
cukier puder 300 g
jajko 6 szt
cukier waniliowy
sok z cytryny 1 cytryna
mąka 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa jabłkowa

jabłka 1 kg
cukier 1/2 szkl
galaretka truskawkowa 1 op

Ciasto orzechowe

jajko 4 szt
cukier 1/2 szkl
orzechy włoskie 1/2 szkl
mąka 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik

Kroki postępowania

1
Ciasto kruche zagnieść i wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Mak sparzyć, ostudzić i zmielić 2 razy. Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka oraz mak . Na końcu dodać orzechy i proszek do pieczenia.
Krok 1 - Sernik foto
2
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową.
Tak przygotowany mak wyłożyć równo na ciasto kruche.
Krok 2 - Sernik foto
3
Sernik: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać zmielony kilkukrotnie ser , sok z cytryny i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia
Krok 3 - Sernik foto
4
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową.
Krok 4 - Sernik foto
5
Tak przygotowany ser wyłożyć na masę makową. Całość piec ponad godzine ok 1,5h w temp 180 stopni.
Krok 5 - Sernik foto
6
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić z cukrem dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec wymieszać z posiekanymi lub zmielonymi orzechami.
Krok 6 - Sernik foto
7
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka .
Krok 7 - Sernik foto
8
Starte jabłka smażyć z cukrem , dodać galaretkę i mieszać aż się rozpuści. Przestudzić
Krok 8 - Sernik foto
9
Na ciasto krucho-makowo-serowe wyłożyć jabłka i przykryć biszkoptem orzechowym polać polewą
Krok 9 - Sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 03.01.2015 13:28
super ciasto
iziona 03.01.2015 08:38
Wypasione i piękne ciasto :)
Grazyna0211 01.01.2015 16:25
świetne ciasto
anemon 01.01.2015 16:23
Dużo smaków, świetny efekt.
ania2610 01.01.2015 16:12
serniczek wspaniały
Jadwiga/Jaga85 01.01.2015 14:47
Super ciasto!
AgaS10 01.01.2015 14:11
wygląda cudnie:)
Justi2401 01.01.2015 13:17
Jaki piękny i wysoki ;) Na pewno jest pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak