Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

konfitura morelowo-truskawkowa z amaretto

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

morele 1 kg
truskawki 0,5 kg
amaretto 1/4 szkl
cukier 2-3 szkl
masło 1,5 łyżki
woda 0,5-1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: konfitura morelowo-truskawkowa z amaretto

Morele wypestkowałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wsadziłam do garnuszka, zasypałam cukrem. Gdy puściły sok dodałam masło i dusiłam na wolnym ogniu aż się rozpadły. Odstawiłam.
Następnego dnia umyłam truskawki, pozbawiłam szypułek, przekroiłam na pół (miałam duże, deserowe) i wrzuciłam do moreli. Całość gotowałam na najmniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na około 5 minut przed końcem dodałam amaretto.
Przełożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolciaf1990 11.01.2015 20:35
zjadłoby się taką wspaniałość
Zdzisław 05.01.2015 12:14
takie słodkości bardzo lubię
mirosława4 05.01.2015 11:26
smaczna taka domowa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak