Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche babeczki z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka 2,5 szkl
cukier puder 4 łyżki
jajko 1 małe
margaryna 250 g
śmietana kwaśna 1 łyżka

Lista składników

mak 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: kruche babeczki z makiem

Kroki postępowania

1
Margarynę pokroiłam na małe kawałki. Wymieszałam z pozostałymi składnikami na ciasto. Wyrobiłam na jednolitą masę. Rozpłaszczyłam je, zawinęłam w folię i włożyłam na 10 min do zamrażarki.
Krok 1 - kruche babeczki z makiem foto
2
Rozwałkowałam na około 3 mm. Wycięłam większe koła i wsadziłam do formy na muffiny, dociskając do boków. W środek włożyłam mak.
Krok 2 - kruche babeczki z makiem foto
3
Z ciasta wycięłam krążki średnicom odpowiadające muffinom. W krążkach wycięłam gwiazdki, położyłam na wierzch babeczek, docisnęłam.
Krok 3 - kruche babeczki z makiem foto
4
Piekłam w 180 stopniach przez 25-30 minut.

Smacznego :)
Krok 4 - kruche babeczki z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 11.01.2015 13:42
bardzo fajne
jola1508 07.01.2015 15:05
smakowicie wyglądają
Adamorek 05.01.2015 15:15
bardzo świąteczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak