Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab nadziewany grzybami leśnymi i śliwką suszoną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 600 g
śliwki suszone 15 szt
grzyby suszone 1 garść
szalotka 3 szt
masło 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
majeranek 2 szczypty
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
kolendra mielona 1.2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab nadziewany grzybami leśnymi i śliwką suszoną

Kroki postępowania

1
Grzyby leśne namaczamy dzień wcześniej w wodzie.
Następnego dnia gotujemy je ok 25min.
Odcedzamy kroimy na drobno.
Krok 1 - Schab nadziewany grzybami leśnymi i śliwką suszoną  foto
2
Szalotkę przesmażamy na maśle z częścią przypraw, aż się zrumieni.
Krok 2 - Schab nadziewany grzybami leśnymi i śliwką suszoną  foto
3
Do szalotki dodajemy grzyby i smażymy z 10 min cały czas mieszając, pod koniec wrzucamy śliwki i natkę pietruszki, studzimy.
Krok 3 - Schab nadziewany grzybami leśnymi i śliwką suszoną  foto
4
Schab nacinamy jak na obrazku robiąc nacięcie według uznania czy ma być więcej farszu czy mniej.Starajmy się nie przebić na wylot mięsa z drugiej strony.
Krok 4 - Schab nadziewany grzybami leśnymi i śliwką suszoną  foto
5
W miejsce nacięcia wkładamy farsz, dość mocno upychając, na koniec można spiąć wykałaczką.
Krok 5 - Schab nadziewany grzybami leśnymi i śliwką suszoną  foto
6
Mięso nacieramy pozostałymi przyprawami i obsmażamy na margarynie z każdej strony by mięso pozostało w środku soczyste.
Następnie przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy ok 1h w tem 170st pod przykryciem lub w rękawie do pieczenia.
Po wyjęciu chwilę odczekajmy i kroimy w plastry, podajemy z ziemniakami i surówkami.
Krok 6 - Schab nadziewany grzybami leśnymi i śliwką suszoną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 05.01.2015 20:26
świetny pomysł na schab

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak