Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zwijany

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 1 kostka
żółtko jajek 6 sztuk
cukier 2 łyżki
mleko 1 szklanka
mąka 1 kg
drożdże 5 dag
sól 1 szczypta

NADZIENIE

mak 0,5 kg
białko 5 sztuk
cukier 20 dag
sól 1 szczypta
miód 4 łyżki
margaryna 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zwijany

CIASTO: Do miski dać miękką margarynę i dodać żółtka. Utrzeć dokładnie. Następnie w letnim mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do wcześniej utartych żółtek i margaryny dodać mąkę z solą i rozrobione drożdże. Wyrobić ręką. Odstawić do wyrośnięcia. NADZIENIE: mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 minut. Odcedzić. Zemleć przez maszynkę 3 razy. Na patelnię dać margarynę, dodać mak, cukier, miód, sól i smażyć 10 minut. Ostudzić. Białka ubić, dodać do maku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i nałożyć na nie nadzienie makowe. Zwinąć w rulon. Układać na keksówkach i piec ok. 35-40 minut w 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 07.01.2015 10:50
smakowity makowiec
Bernadeta1 06.01.2015 14:41
bardzo smaczne takie ciasto
Wacław 06.01.2015 14:10
lubię makowce
Wiesława1 06.01.2015 13:19
Pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak